Kunstenfestival Watou 2011 - Tussen taal en beeld verzamelde verhalen #3 09.07.2011 - 11.09.2011

Kunstenfestival Watou is meer dan een tentoonstelling tussen taal en beeld. Onder de noemer Zomerzinnen staan iedere zaterdag, zondag en feestdag andere evenementen op de agenda die graag een brug slaan naar verschillende kunstdisciplines. Van harte welkom!

Praktisch: Met je toegangsticket heb je gratis toegang tot een van de zomerzinnen. De plaatsen zijn echter steeds beperkt en dienen te worden gereserveerd. Reserveren kan enkel de dag zelf aan het onthaal. 

 

 

Adem in, adem uit 
Woe, do, vrij: 12u, 14u, 17u & Za, zo: 12u, 18u

Op basis van de boekenreeks Adem in, adem uit, ontwikkelden auteur Anne-Marie Van Herck en illustratrice Inge Bogaerts een belevingsinstallatie in de Parochiezaal. Families en kinderen kunnen op het podium even tot rust komen en contact maken met zichzelf en elkaar. De installatie helpt om plaats te maken in onze hoofden voor de dingen die er echt toe doen.

(Dit duurt een klein half uurtje.)


Zaterdag 29 juni (In de Parochiezaal om 15u)

Laura De Coninck

Op zaterdag 29 juni gaat niet alleen onze tentoonstelling officieel open, ook Laura De Coninck viert die dag feest in Watou. Dan stelt ze -samen met ons en uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts- met veel plezier haar nieuwe boek ‘Saudade’ voor. Een boek met een lange voorgeschiedenis die kort kan verteld worden: eerst was er de emotie, dan het woord en uiteindelijk het beeld. Om die synergie tussen taal en beeld extra in de verf te zetten, organiseert de uitgeverij een heuse woordveiling, onder de deskundige en enthousiaste leiding van acteur Nico Sturm. Laat je verleiden door wonderlijke zinnen in een prachtig vormgegeven stempel en oefen alvast je reflex om snel een bordje in de lucht te steken...

Zondag 30 juni (In de Parochiezaal om 15u)

Chris Lomme

Theaterlegende Chris Lomme vierde zonet haar 80e verjaardag. Ze staat bekend als een fervente poëzieliefhebber en brengt haar leven lang al poëzie op de planken, recht uit het hart. Op zondag 30 juni leest ze op Kunstenfestival Watou voor uit het schitterende poëtische werk van Karel Van de Woestijne, een vriend en tijdgenoot van Herman Teirlinck. Van de Woestijne (1878-1929) is de auteur van het alom bekende De boer die sterft en liet een indrukwekkende verzameling getormenteerde en haast mystieke poëzie na. Welkom voor een middag vol weemoed en verlangen...

Een productie van Het huis van Herman Teirlinck, met steun van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

Zaterdag 6 juli ( In Dirks Café om 15u / 17u30)

Nyk De Vries

Het is moeilijk om exact te omschrijven wat dichter Nyk de Vries precies brengt als hij op het podium staat, maar we kunnen wel garanderen dat het de moeite is. Zijn poëzie, het ritme waarmee hij die brengt, de muziek die hij speelt en de beelden die hij bij dit alles toont zorgen voor een talige beleving als geen ander. Op zaterdag 6 juli komt deze Friese dichter helemaal uit Amsterdam naar Watou voor een performance tussen taal en beeld, het Kunstenfestival op het lijf geschreven.

Zondag 7 juli (15u)

Stijn Vranken

‘Bij normaal dagelijks gebruik zijn lichamen niet geheel onhandig. Zonder twijfel zijn ze voor verbetering vatbaar, maar er valt mee te leven. Ze hebben wel wat. Een voorkant, om maar iets te noemen. Het feit dat u een voorkant heeft is niet onbelangrijk. Het verklaart misschien niet alles, maar toch meer dan u denkt. Dat u al eeuwenlang ergens naartoe wil, bijvoorbeeld. In een hoopvolle bui zou ik zelfs durven beweren dat het u zin geeft. Zou dat niet geweldig zijn?’ Op zondag 7 juli brengt Stijn Vranken ‘Het voordeel van u’, een nauwkeurig verwarde vertelling over de kunst van het reikhalzen. Stijn is dichter, performer en vurig verdediger van de orale traditie, ons podium verlangt al naar zijn komst!

Donderdag 11 juli (In de Parochiezaal om 14u30 / 16u30) 

Mieke Van Herck

Anne-Marie Van Herck en Inge Bogaerts maakten eerder dit jaar samen ‘Reis in de aarde’, een bijzonder en ontspannend boek voor kinderenen. Het rustplekje dat ze deze zomer op het kunstenparcours voorzien voor onze jongste bezoekers, is een verlengstuk van dat boek. Het werd een zacht en geborgen hoekje waarin ze kunnen kennismaken met hun innerlijke kracht. Op donderdag 11 juli komt Anne-Marie bovendien een workshop geven aan alle kinderen en hun families die zin hebben in een warm en verbindend moment. Adem in, adem uit, en ga mee op meditatief avontuur…

Zaterdag 13 juli (doorlopend in Tuin van het festivalhuis)

Stijn Wastyn, Barbara Callewaert & Jo Verhenne

Op zaterdag 13 juli gaan we graag analoog. Samen met Stijn Wastyn, Barbara Callewaert en Jo Verhenne blazen we het stof van de schrijfmachine en organiseren we een dag vol poëtisch geknutsel en getik. Stijn brengt zijn poëziecarrousel mee, die je van instant dichterlijke verzen voorziet én waar je bovendien zelf aan kan bijdragen door op zoek te gaan naar zinnen en woorden die het verdienen om in een gedicht gegoten te worden. Barbara en Jo zullen met hun collectief ‘Wat met de koekjes’ brieven meebrengen. Geschreven brieven om zomaar mee te nemen, naar aanleiding van helemaal niets en tegelijk ook absoluut alles. Maar ook lege brieven, klaar om gevuld te worden met jouw woorden. Een typiste met een gezonde portie curiositeit tikt met plezier je brief uit. Met haar jeukende vingers in de aanslag laat ze woorden rijkelijk vloeien op het blijmakend ritme van haar trouwe vriend, de typemachine.

Zondag 14 juli (Tuin, festivalhuis om 14u30)

14u30 Sara Logghe en Trees Accoe

De Bende van het Boek, dat zijn Sara Logghe en Trees Accoe, die meestal met z’n tweetjes een pot thee en stuk taart verorberen terwijl ze een prachtboek bespreken. Een podcast met té flauwe moppen, haperingen die er mogen zijn en gesmikkel bij al het lekkers dat ze zichzelf serveren. Op Kunstenfestival Watou gooien ze die privacy even overboord en nodigen ze ons publiek uit om de podcast zelf bij te wonen. Op zondag 14 juli vertellen ze je alles over hun ‘Bende’ en over literatuur die aansluit bij het thema van Kunstenfestival Watou. Niet op een lege maag natuurlijk, want naar goede gewoonte brengen Sara en Trees taartjes mee om samen op te smikkelen.

(Locatie bij regenweer: Dirks Café)

Zaterdag 20 juli (In de Parochiezaal om 14u30 / 17u30)

Oh Deer

'Oh Deer' is een band rond de Gentse singer-songwriter Barbara Vlaeminck. Intimistische nummers, een innemende stem en een fragiele gitaarbegeleiding verstillen haar publiek. Haar liedjes zijn kleine cadeautjes waarbij je mijmerend tot rust komt. ‘Oh deer’ raakt de essentie van muziek en straalt een warmte uit waaraan het genoegzaam laven is. Op zaterdag 20 juli zijn Barbara en haar muzikanten op Kunstenfestival Watou graag een goed getimede arm om je schouder.

 

Zondag 21 juli (Vertelling bij kunstwerk in Festivalhuis om 11u30 / 14u / 16u30) 

 

Chantal Pollier

Verzamelde Verhalen, vertellingen bij kunstwerk in Festivalhuis

De installatie ‘curiosity killed the cat’ van beeldend kunstenares Chantal Pollier, te zien op de eerste verdieping van het Festivalhuis, is een immer groeiende collectie van objecten en kleine kunstwerkjes. Zorgvuldig geschikt in een chaotische orde, is elk object is de bewaker van een persoonlijke herinnering. Ragfijne draden binden de objecten aan elkaar en vormen een hoogstpersoonlijke geschiedenis van woord en beeld. Het ordenen van de objectjes gebeurt intuïtief, denkend aan de verhalen, kijkend naar de vorm en kleur en tegelijk het louter subjectieve overstijgend. De installatie wekt de nieuwsgierigheid, smeekt om het woord, lonkt naar de anekdotes. 

Laat u, in aanwezigheid van de kunstenares, meevoeren in de wondere wereld van het verhaal, proef van de anekdotes en herinner u tegelijk uw eigen kleine wereld die tegelijk uw enige, hoogst persoonlijke, grootse wereld is.

 


Zondag 21 juli (In de Parochiezaal om 15u)

Moya De Feyter

MASSASTRANDINGEN is van alles: een nieuw boek van Moya De Feyter, een theatervoorstelling, een meerstemmig verhaal, een literair manifest, een poëtische performance, ... Een poging om iets te zeggen. Op 21 juli komen vijf veelbelovende spelers deze performance op ons podium brengen als een dappere poging om te dansen op de kier tussen afgrond en verwachting, tussen apocalyps en kapitalisme, tussen mens en magie, tussen poëzie en theater. Poëzie voor fijnproevers met acteurs Martijn Gielen, Taeke Nicolaï, Milan Vandierendonck, Ellis Meeusen en Maxime Van Steen.

Zaterdag 27 juli (In de Parochiezaal om 14u30 17u30)

Lize Pede

In tijden van overprikkeling ziet Lize Pede de verstilling als streefdoel, en daarin is ze niet alleen. Het is dan ook geen toeval dat ze voor het tweede jaar op rij een visuele performance komt brengen op Kunstenfestival Watou. In ‘Island of Slow’ is de performer een gigantische prop plastic, ontstaan vanuit Lize’s drang om met alledaags materiaal levende objecten te creëren. Laat u ontroeren door het magnifieke plastic en het magische effect dat Lize heeft op het alledaagse.

Zondag 28 juli (In de Parochiezaal om 15u)

De Sprekende Ezels

De Sprekende Ezels is naar eigen zeggen een experimenteel laagpodium voor poëzie, woord, muziek, stand-up, en waarom niet, hamsterslingeren. Doorheen het jaar reizen de ezels door België en krijgen verschillende cafés in Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven hen maandelijks over de vloer. De Sprekende Ezels Deluxe is een best-off uit deze reeks aan fantastische acts en wordt met veel enthousiasme gepresenteerd door de geweldige Stijn Vranken. Bereid u voor op een namiddag muzikaal, poëtisch en beeldend podiumplezier. Wij kijken alvast uit naar zondag 28 juli! Ook in de zomer van 2019 gaan De Sprekende Ezels weer op tournee! Met hun jaarlijkse DELUXE editie brengen ze een exquise selectie uit het voorbije seizoen naar de grotere festivals. Een onweerstaanbare compilatie van jonge en veelbelovende artiesten die u moet gezien hebben! De Sprekende Ezels is een experimenteel laagpodium voor poëzie, woord, muziek, stand-up en hamsterslingeren. Hun maandelijkse avonden (in Leuven, Brussel, Gent, Antwerpen, Turnhout & Brugge) vormen de perfecte broedplaats voor vers podiumtalent.

Zaterdag 3 augustus (Tuin festivalhuis om 14u30 / 17u30)

Lars van der Werf

Op zaterdag 3 augustus mogen we instagramdichter Lars van der Werf verwelkomen in Watou. Zijn versjes zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk eenvoudig, maar ze doen iets met hun lezers. Ze beschrijven stuk voor stuk net dat wat we niet helemaal onder woorden kunnen brengen. Liefde, verlangen en geluk, maar ook gemis en verdriet: ze passeren allemaal de revue. Op Kunstenfestival Watou schrijft Lars om 14u30 en 17u30  op verzoek persoonlijke versjes op maat. Ga met een lief, grappig of ontroerend gedichtje in je zak terug naar huis. Om 16u kan je hem vinden in onze bookshop waar hij met plezier zijn bundels voor jou signeert.

Zondag 4 augustus (In de Parochiezaal om 14u30 / 17u30)

Lotte Dodion & Chantal Acda

Op zondag 4 augustus brengen dichteres Lotte Dodion en muzikante Chantal Acda (Isbells) ‘Nu nog even niet’ op het podium van Kunstenfestival Watou. Toen Chantal Lotte enkele jaren geleden aan het werk zag, was ze meteen geraakt door haar poëzie. Terug thuis schreef ze spontaan vier muziekstukken voor vier verschillende gedichten, het begin van een schitterende samenwerking rond breekbare liedjes vol krachtige woorden. Lotte en Chantal brengen rasmuzikanten Jo Jacobs (De Held) en Gaetan en Christophe Vandewoude (Isbells) mee. Zoveel verstilde schoonheid op één podium, daar moet je bij zijn.

Zaterdag 10 augustus (In Dirks Café om 14u / 15u30 / 17u)

KUS de GIRAF

Melifera’s hart ligt op haar tong. Ze is een prachtvrouw vol liefde voor alle levende wezens en in het bijzonder voor de bijen. Haar verlichte ziel krijgt het hard te verduren tijdens de donkere middeleeuwen, maar gelukkig hebben de bijen een geniaal plan. Melifera is verteltheater recht uit het hart: Evelien Hoedekie brengt het verhaal van deze warme vrouw op de tonen van de muziek die Stijn Wastyn op zijn fascinerende instrumenten maakt. Een beleving voor jong en oud, vanaf 4 jaar. Wees erbij op zaterdag 10 augustus tijdens ons familieweekend!

Zaterdag 10 augustus & zondag 11 augustus (In de Parochiezaal om 14u30 / 16u30)

Mieke Van Herck & Inge Bogaerts

Anne-Marie Van Herck en Inge Bogaerts maakten eerder dit jaar samen ‘Reis in de aarde’, een bijzonder en ontspannend boek voor kinderenen. Het rustplekje dat ze deze zomer op het kunstenparcours voorzien voor onze jongste bezoekers, is een verlengstuk van dat boek. Het werd een zacht en geborgen hoekje waarin ze kunnen kennismaken met hun innerlijke kracht. Tijdens het familieweekend van 24 en 25 augustus komen ze bovendien een workshop geven aan alle kinderen en hun families die zin hebben in een warm en verbindend moment. Adem in, adem uit, en ga mee op meditatief avontuur…

Zondag 11 augustus (In de Parochiezaal om 14u / 16u30)

Ine Keppens

Natuur, muziek en fantasie gaan hand in hand in de seizoensverhalen van Ine Keppens. Ieder seizoen verzint ze een nieuw interactief verhaal voor kleuters (en hun familie) en dat is deze zomer gelukkig niet anders. De broers Guy en Raf verhuizen naar ons land en geven een groots feest, al zien de buren dat niet helemaal zitten. Ine nodigt je uit om op zondag 11 augustus te komen luisteren en misschien kunnen jullie Guy en Raf wel een handje helpen...


Donderdag 15 augustus (In de Parochiezaal om 14u30 / 17u30)

Barbara Rottiers & Lot Vandekeybus

Donderdag 15 augustus wordt een ware hoogdag! Dan komt de immer enthousiaste radio-, tekeningen-, verhalen en boekenmaker Barbara Rottiers op ontwapenende wijze vertellen over ‘Het drama van een doodgewone jeugd’, haar nieuwste boek. Ze nodigde rasmuzikante en allround multitalent Lot Vandekeybus (De Kift) uit, die op haar beurt haar euphonium, trombone en tuba meebrengt. De muzikale vertelling is gebaseerd op het ware leven van Barbara, maar u herkent er wellicht ook uw eigen bestaan in. Met live sterfscène, maar vooral met een prachtige ode aan dit mooie leven.

Zaterdag 17 augustus (In de Parochiezaal om 14u30 / 17u)

Derek & Renaud vs. Spilliaert & Borremans

Na een zeer gesmaakte passage tijdens de vorige editie van Kunstenfestival Watou, nodigen we rasmuzikanten Derek en Renaud graag nog eens uit. Met hun nieuwe project ‘Derek & Renaud vs Borremans & Spilliaert’ verklanken ze een tiental schilderijen van deze twee Vlaamse meesters op hun typisch poëtische manier. Via hun liedjes plaatsen ze de schilders tegenover en naast elkaar in een tijdloos verwantschap. Een niet te missen voorstelling voor al wie van rusteloze schoonheid houdt.

 

Zondag 18 augustus (Om 14u)

Reniere & Depla / Boekpresentatie Mountains and other illusions

Over zeeën en bergen, golven en wolken, nachten, bossen, dieren, ontmoetingen ver en dichtbij, licht en lichtflitsen, reflecties en spiegels, paleizen, kamers en tenten en donkere grotten, boten, auto’s en treinen, plaatsen onherkenbaar, ver en dichtbij… Reniere & Depla, twee schilders, leven en werken al 25 jaar samen. Hun reeks schilderijen is te zien in de Rode Hoed, en vandaag stellen ze hun meest recente boek voor: Mountains and other illusions. Aan de hand van een audiovisuele boekvoorstelling presenteren ze een zelfportret in woord en beeld. Het resultaat is een videomontage uit hun beeldend archief: een inkijk in hoe de twee kijken en zien.

 

Zondag 18 augustus (In de Kerk om 15u)

Sophia Ammann Trio

Sophia Ammann is een Belgische zangeres met Canadese roots die de voorbije jaren vooral in beeld kwam als de frontvrouw met engelenstem van Little Dots en Ansatz Der Maschine. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door de muziek van Leonard Cohen, die ze samen met muzikanten Jon Birdsong en Joppe Tanghe op geheel eigen wijze terug tot leven wekt in een betoverende set. Welkom op zondag 18 augustus voor een wonderlijke muzikale middag.

Zaterdag 24 augustus & zondag 25 augustus (In de Parochiezaal om 15u30 / 18u)

Inge Bogaerts

Anne-Marie Van Herck en Inge Bogaerts maakten eerder dit jaar samen ‘Reis in de aarde’, een bijzonder en ontspannend boek voor kinderenen. Het rustplekje dat ze deze zomer op het kunstenparcours voorzien voor onze jongste bezoekers, is een verlengstuk van dat boek. Het werd een zacht en geborgen hoekje waarin ze kunnen kennismaken met hun innerlijke kracht. Tijdens het familieweekend van 24 en 25 augustus komen ze bovendien een workshop geven aan alle kinderen en hun families die zin hebben in een warm en verbindend moment. Adem in, adem uit, en ga mee op meditatief avontuur…

 

Zaterdag 24 augustus (In de Parochiezaal om 14u / 16u30)

Zonzo Compagnie

Voor MADE IN KWAKKABA verzamelde ROESTgroep oud en vergeten speelgoed. Theatermaakster Silke Melis en muzikant Alec De Bruyn bekeken het met een frisse blik, zetten het op z’n kop en draaiden het binnenstebuiten, schudden ermee, bliezen erop en gaven het een nieuw leven in plaats van een plek op de vuilnisbelt. Elke afgedankte furby, wegkwijnende teddybeer of batterij-verlangende Casio kreeg zo recht op een tweede verwondering dankzij deze voorstelling. Samen met het publiek vertellen ze een woordeloos muzikaal verhaal over de wonderlijke reis van een badeendje. Voor kinderen vanaf 4 jaar en hun families. Made in Kwakkaba is een productie van ROESTgroep en Zonzo Compagnie.

Zondag 25 augustus (Tuin, Festivalhuis om 14u / 16u30)

Woordreus aka Peter Lein 

Op zondag 25 augustus komt Woordreus langs op Kunstenfestival Watou. Verteller Peter Lein en muzikant Kim Mees brengen dan met plezier 'De verjaardag van de zon', een muzikaal verhaal over een oude boom. De boom heeft namelijk nog een laatste wens: tussen een handje bladeren, de resten van zijn trotse kroon, verbergt hij zijn allerlaatste noot. Is er iemand die die noot wil beschermen? Iemand die het feest opnieuw zaait? Kom het mee ontdekken in wat ongetwijfeld een warm en poëtisch zomermoment wordt. De vertelling is het meest geschikt voor een publiek vanaf vier jaar, maar de hele familie is welkom om ‘de verjaardag van de zon’ mee te vieren.

Zaterdag 31 augustus (In de Parochiezaal om 12u / 15u)

Met Shady Pines brengen zangeressen Trui Chielens en An-Sofie Noppe samen met muzikant Jasper Morel betoverende muziek in nostalgische sferen. Ze spelen eigen nummers, maar ook songs van Lhasa, Fleetfoxes en First Aid kit: stuk voor stuk ijzersterke nummers die je een wondermooie Watou-middag tussen bluegrass, roots en folk zullen bezorgen.

Zondag 1 september

14u Luuk Gruwez, Elisa Candela,  en akim a.j. willems

 

Zaterdag 31 augustus (In Grensland, locatie 11 om 16u / 17u / 18u)

Seraphine Stragier

Seraphine Stragier is multi-instrumentaliste en thuis in verschillende muzikale werelden. Ze is gepassioneerd door de Cello Suites van de Duitse componist J.S. Bach en vertolkt deze op ingetogen wijze. Ze speelt de onsterfelijke muziekstukken op een Boheems instrument van 300 jaar oud. Luister mee en droom weg bij deze eeuwenoude polyfonie die verstilling brengt. 

 Vergeet de klassieke concertzaal. Ga comfortabel liggen rond de sculptuur "A cabin for Watou" van Stief DeSmet, in Grensland. Sluit je ogen, en geniet van deze unieke klankervaring voor een liggend publiek.


Zondag 1 september (In de Parochiezaal om 15u)

Max Temmerman, Mustafa Kör, Maarten Goethals & Marie François

Drie auteurs kijken via poëzie, anekdotes en proza terug op een Franstalige drukker uit Antwerpen, een Turkse mijnwerker uit Limburg en een minzame douanier uit West-Vlaanderen: vaders. Ze torenen een leven lang boven je uit. Elke ochtend kijken ze onzichtbaar over je schouders mee. Ze hielden zich op de achtergrond maar ze luisterden en keken toe. Gehuld in een stilzwijgen van liefde. In een gloedvol literair programma zoeken de zonen Max Temmerman, Mustafa Kör en Maarten Goethals de juiste woorden om de eeuwig fascinerende relaties met hun vaders te duiden. Voeg daar een vleugje van de heerlijke pianiste Marie François aan toe, en het wordt al helemaal een middag om niet te missen.

 

Zondag 1 september (om 14u Luuk Gruwez, Elisa Candela, Frederik Lucien De Laere en akim a.j. willems / 

16u Delphine Lecompte, Hester Knibbe, Astrid Haerens, Myrte Leffring, Peter Mangel Schots en Amina Belorf)

Huis van de Dichter: poëzievoorstelling


Sinds 2018 wordt het 'Huis van de Dichter', de voormalige woonst van Gwy Mandelinck in Watou, 16 weken per jaar opengesteld als schrijfresidentie. Op zondag 1 september verwelkomen we dichters die resideerden het 'Huis van de Dichter'. Luuk Gruwez, Elisa Candela, akim a.j. willems, Hester Knibbe, Delphine Lecompte, Frederik Lucien De Laere, Astrid Haerens, Peter Mangel Schots en Amina Belorf lezen voor uit eigen werk en brengen elk ook een gedicht naar keuze van Mandelinck. Michaël Vandebril, ambassadeur van het 'Huis van de Dichter', is uw gastheer. 

 

Een organisatie van VONK & Zonen i.s.m. Huis van de Dichter en Kunstenfestival Watou.

Huis van de Dichter wordt ondersteund door Marnixring.

 

Een organisatie van VONK & Zonen i.s.m. Huis van de Dichter en Kunstenfestival Watou.

Huis van de Dichter wordt ondersteund door Marnixring.


development by DigitalMind