Kunstenfestival Watou 2011 - Tussen taal en beeld verzamelde verhalen #3 09.07.2011 - 11.09.2011

''

Deze locatie werd door Floor Coolsma omgetoverd tot ‘bou-cherie’. Haar hazen nemen je mee down the rabbithole en zetten de toon voor de exploratie van de verhouding tussen de mens en dier.

''

De hond in Dog van Edward Lipski is een poedel, het dier bij uitstek dat wij graag modelleren naar onze verwachtingen en volgens onze willekeur. Door make-up aan te brengen op een hond, wordt de idee van het maakbare dier hier in extremis doorgetrokken. Hoewel de lippenstift er grotesk uitziet, kunnen we ons afvragen hoeveel vreemder het opmaken van een dier eigenlijk is, in vergelijking met de kapsels die de poedel krijgt aangemeten.

''

De idee van het maakbare dier komt terug doorheen heel het oeuvre van TINKEBELL. Save the snails en Baltazar tonen dat het huisdier evolueert van “de beste vriend van de mens” naar een consumptieartikel dat volledig aanpasbaar is aan onze wensen. Vandaag worden dieren die typisch als huisdier worden gehouden, gekweekt met esthetische principes in het achterhoofd; kleurpatronen en grootte worden van belang, opdat men een dier kan kiezen dat harmonisch past binnen zijn nieuwe -huiselijke of stedelijke- omgeving.

Bart Moeyaert en Rudy Kousbroek gaan met hun gedichten een dialoog aan met de beeldende kunstwerken.

Joos Buurman fotografeert mensen samen met hun geliefde huisdier in hun eigen omgeving.  Francois-Xavier Courrèges onderzoekt de liefde tussen dieren onderling in zijn ontroerende video Another Paradise.

development by DigitalMind