Watou

Dorp van hoge gisting

Watou, het dorp van hoge gisting. Het dorp aan de schreve. Het dorp waar kunst, muziek, rust en open ruimte elkaar treffen. Gelegen aan de Franse grens, maken behalve het dorp zelf ook de gehuchten Abele en Sint-Jan-ter-Biezen deel uit van Watou.

De eerste vermelding van Watou dateert van 1123 als ‘Wathewa’. Later ook ‘Watuwa’ (1207) en ‘Watuwe’ (1519). Het woord zelf betekent ‘moerassige weide’. De geschiedenis van het dorp, van de heerlijkheid Watou tot de oorlogen, de beeldenstorm en de Franse Revolutie is nu nog te lezen in het dorpsgezicht en het landschap.

Watou is gekend als een kunst- en brouwersdorp. Twee lokale brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke leveren een uitgebreide selectie streekbieren. Driejaarlijks vindt in Watou het Internationaal Gregoriaans Festival plaats. Honderden frisse, jonge en overwegend professioneel gevormde stemmen brengen eeuwenoude muziek en teksten grandioos tot leven. Het Kunstenfestival Watou strijkt jaarlijks neer in Watou en zorgt voor een eigenzinnige dialoog tussen het dorp, beeldende kunst en po√ęzie.

Watou is bovenal een plek om te onthaasten en te genieten van de natuur, van de stilte, van heerlijke streekproducten, van gastvrijheid.

This website uses cookies. By accepting, you agree with our privacy policy.