Angelika Fuchs

— De Kast 2022

Angelika Fuchs werd geboren in een dorpje aan de Belgische grens. Een dorp als Watou, alleen ligt het aan de andere kant van de grens, in Duitsland. Het is een dorp in een afgelegen grensstreek, dun bevolkt en ver weg van alles. De jonge generatie zoekt haar geluk elders. De meesten van hen verlaten hun dorp om te studeren of om een geschikte baan te vinden. Wat niet iedereen weet: het zijn moderne pioniers die veel meer achterlaten dan een plek op de kaart.

In die nieuwe omgeving valt er veel te ontdekken en de ervaringen van thuis zijn slechts van beperkt nut, of vormen zelfs een belemmering. Hoe groter de verschillen tussen de plaats van herkomst en de nieuwe plaats, hoe groter de inspanning om de eigen identiteit opnieuw uit te vinden, om zo deel te kunnen uitmaken van de nieuwe gemeenschap. En hoe groter de verandering, hoe groter ook de kloof tussen wie vertrok en wie in het dorp is achtergebleven.

Ook Fuchs vond in haar geboorteplaats niet wat zij nodig had en begaf zich op pad, op zoek naar nieuwe wegen. Zij herkent in Watou haar eigen achtergrond en pakt het thema van vertrek en identiteit op. Het resulteerde in een nieuwe creatie: ‘De Kast’. In de kast is een ouderwetse eiken bank met bloemenpatroon ingesloten. Het is de bank uit haar ouderlijk huis. Fuchs haalde deze uit elkaar en sjorde daarna de onderdelen compact bij elkaar. ‘De Kast’ is een monolithisch lichaam van gelaagd en gepolijst hout. Alleen de pootjes van de bank dringen door het nieuwe omhulsel, hardnekkig, als om te getuigen dat men zijn afkomst nooit helemaal kan vergeten.

Tijdens het kunstenfestival verandert het object verschillende keren van locatie, op zoek naar de juiste plaats en de juiste houding. Het laat op elke plaats sporen na, maar slaagt er niet in zich volledig aan één plaats te binden.

Het werk van deze kunstenaar inspireerde Jessy James LaFleur tot het schrijven van een nieuw gedicht.


1968, DE

Angelika Fuchs is architect, stedenbouwkundige, onderzoeker, docent, ondernemer en kunstenaar. Analoog aan haar architecturale ontwerpen speelt ruimtelijkheid een belangrijke rol in haar artistiek werk, al is die daar voornamelijk gericht op haar persoonlijke, innerlijke ruimte.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.