Atelier Haute Cuisine

The Watou Read Thru (2022)

Tijdens hun deelname aan Patchwork 2021 merkten Bernd Tyskens en Benny Conings van Atelier Haute Cuisine dat het poëzieluik van het kunstenfestival niet altijd het publiek bereikte dat het verdient. Sommige bezoekers vonden het moeilijk om in alle rust een gedicht te lezen, terwijl kijklustigen achter hun rug moesten wachten op hun beurt. Anderen voelden zich dan weer onvoldoende geprikkeld om plaats te nemen en te luisteren naar het geselecteerde werk. Volgens Atelier Haute Cuisine is dit niet te wijten aan de geselecteerde poëzie, noch aan het publiek van Watou, maar wel aan de gebruikerservaring tijdens het festival. Zouden de bezoekers makkelijker hun weg vinden naar de poëzie door enkele drempels weg te nemen?

Een bezoekje aan een welbekende fastfood-keten was voor beide makers een aha-erlebnis. Het felle neon bord, het gemak van een drive-through, het overzichtelijke menu en vooral de lichtsnelheid waarmee elke behoefte wordt ingelost: Atelier Haute Cuisine besloot dezelfde strategie toe te passen om zo de poëzie in Watou bij een groter publiek te introduceren. De vorm van deze installatie hint vrij letterlijk aan het logo van een bestaande keten, om in te spelen op de herkenbaarheid en het vertrouwen van de consument. Die treft er een menubord aan met verschillende soorten poëzie en een bestelkiosk waar je heel eenvoudig de gewenste bestelling kan doorgeven. Vervolgens ontvangt de consument een kassabonnetje met het gedicht naar keuze, dat meegenomen kan worden om het elders in eigen tempo te lezen. De hele transactie neemt hoogstens een paar minuten in beslag: voedsel voor je geest aan het tempo van een snelle hap.

‘The Watou Read Thru’ plaatst de toeschouwer in het spanningsveld van een verstedelijkte installatie in een natuurlijke omgeving. Op onconventionele wijze wordt de marketing-methode van een massaproduct toegepast op de behoeften van een meerwaardezoeker, zonder taboe. De theorie van de 4 p’s – prijs, product, plaats, promotie – wordt op Watou aangevuld met de p van poëzie.

Voor ‘The Watou Read Thru’ selecteerde Michaël Vandebril acht verschillende gedichten.


Atelier Haute Cuisine

BE

Collectief Atelier Haute Cuisine is in 2009 opgericht door Bernd Tyskens (1982) en Benny Conings (1983). Als koks die met verschillende ingrediënten een gerecht bereiden, halen ze alledaagse voorwerpen en materialen uit hun context en mengen ze deze samen in een groter geheel.

Michaël Vandebril selecteerde acht gedichten die gekoppeld worden aan hun installatie.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.