Barbara Callewaert & Jo Verhenne

Iedereen van de grond (2022)

In het diepe West-Vlaanderen valt meer te horen dat je best met beide voetjes op de grond blijft staan, dan dat er gezegd wordt dat je mag gaan zweven. Nochtans, wie altijd gebukt gaat onder het gewicht van de wereld krijgt vroeg of laat een zere rug. Daarom draaien Jo Verhenne en Barbara Callewaert dit aloude adagio met veel plezier om. Ze willen zoveel mogelijk bezoekers laten zweven. Waarom? Omdat de stemmen die mensen naar beneden halen dringend wat tegenwicht kunnen gebruiken én omdat van de grond gaan ook domweg leuk kan zijn.

Met ‘Iedereen van de grond’ onderzoeken beide makers wat mensen omhoog kan halen en op welke wijze ze daar zelf ook hun schouders onder kunnen zetten. In deze installatie kunnen bezoekers letterlijk hun gewicht in de schaal leggen. Wie erop klautert, ziet aan de andere zijde van de balans fragiele stof met daarop stimulerende woorden en zinnen omhoog getrokken worden. Hoe meer personen je in de schaal weet te leggen, hoe meer moois er tevoorschijn komt.

Voor al wie de buik vol heeft van wollige quotes op Instagram en op zoek is naar echte motivatie: deze installatie is een verademing. Je keert gegarandeerd op wolkjes terug.

Gedicht: Joke van Leeuwen – (geen titel) 2022


Barbara Callewaert en Jo Verhenne

1980, BE

Barbara Callewaert en Jo Verhenne laten zich leiden door wat hen toucheert. Overal gaan zij op zoek naar wat er al is, maar nog niet zichtbaar. Vervolgens proberen zij de maïzena te zijn, het bindmiddel dat passanten bindt aan woorden of beelden die niet van hem of haar zijn.

Het werk van deze kunstenaars inspireerde Joke van Leeuwen tot het schrijven van een nieuw gedicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.