Collectief De Reuringdienst

Ontvouwen grenzen (2022)

Het komiezenkot is na twintig jaar terug van weg-geweest. Jarenlang was de douanepost even verweven met grensdorp Watou als de kerk op het plein of het aanpalende café. Tot het vrij verkeer van mensen en goederen in voege trad en Europa van de ene dag op de andere een Unie zonder grenscontroles werd. De Reuringdienst voegt nu ook het vrij verkeer van verhalen aan dat lijstje toe.

In ‘Ontvouwen grenzen’ legt het Nederlandse kunstcollectief beslag op de verhalen en overleveringen van de Watounaars. Inwoners van elke strekking – van piepjong tot stokoud, van straatarm tot schatrijk – worden na een korte background check door hen gesommeerd in de nieuw opgetrokken douanepost en krijgen één eenvoudige vraag voor de voeten geworpen. Niet om de papieren of om de autokoffer open te maken, maar heel eenvoudig: ‘Waar trekt u de grens?’

De Reuringdienst haalt plichtsbewust de verhalen op in het bijzijn van Marie Darah, Giovanni Baudonck of Benjamin Hertoghs. Drie woordkunstenaars die deze parels van het leven vertalen in tekst en geluid, en zo de gewone Watounaar op een podium hijsen. Eenmaal hun onderzoek is afgerond gaat De Reuringdienst er opnieuw mee aan de slag en wordt de poëzie van elk van de drie woordkunstenaars omgezet in een installatie in situ.

Marie Darah 
– Watou… 2022

Locatie: Festivalhuis

Marie Darah laat de beschouwingen van de gewone man of vrouw in Watou wapperen als natte was aan een draad. Bezoekers worden door Darah meegetroond langs de fysieke en persoonlijke grenzen van de Watounaars en onderweg gidst ze je langs de schoonheid die dit kleine dorp nog steeds te bieden heeft. Zichtbaar en onzichtbaar, maar achter elke puist in het landschap verschijnt er weer iets nieuws. In het relaas van Darah kom je langzaamaan, stap per stap, steeds meer te weten over Watou en de mensen die deze plek hun thuis noemen. Hoe ze staan in de wereld, maar ook hoe ze het unieke vermogen hebben om het kleine groots te maken en het grote dan weer klein te houden.

(Zie foto bovenaan de pagina)

Benjamin Hertoghs – Watoudermee 2022

Locatie: Winnezelestraat 20

Deze in situ installatie laat Benjamin Hertoghs aan het (rap)woord. Elke Watounaar een eigen verhaal, elk verhaal een eigen geluid. Onder de auspiciën van producer par excellence Benjamin Hertoghs ging De Reuringdienst op zoek naar verborgen schatten en die liggen overal te rapen. In de goed draaiende zaak van de ondernemer én in de verlaten schuur van de veeboer. Overal zit muziek in.

© Michaël Depestele (7)

Giovanni Baudonck – Meneer 2022

Locatie: Brennepark

Deze in situ installatie laat Giovanni Baudonck aan het woord. Café-eigenaars kennen de grote en kleine verhalen uit het dorp als geen ander. Kroegen die al generatieslang in familiehanden zijn, worden van moeder op dochter doorgegeven en dienen voor de lokale gemeenschap als alternatieve huiskamer. Giovanni Baudonck ging met deze door de wol geverfde uitbaters in gesprek en zette hun ervaringen om in drie spoken word audio’s, ritmisch vertelde verhalen, begeleid door een simpele melodie.

© Kunstenfestival Watou (10)

De Reuringdienst

NL

De Reuringsdienst verleidt mensen om op een leuke manier deel uit te maken van grote sociale vraagstukken. Noem het burgerparticipatie, kwartiermaken, co-creatie of placemaking, zelf zien ze het liever als een positieve vorm van kwajongensstreken vol lef en energie.

Het werk van dit collectief inspireerde Marie Darah, Giovanni Beaudonck en Benjamin Hertoghs tot het schrijven van een nieuw gedicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.