Collectief Selvatico

Twofold Reflection 2022

Locatie: Watouplein

Park your thoughts here

Zoals bij vele archetypische kleine Vlaamse dorpen vormt ook het Watouplein het kloppende hart van de gemeente. Het is de huiskamer van een dorp, een plaats voor spontane ontmoetingen tussen verschillende generaties. Of tenminste, die functie zou het moeten vervullen. Waar dit vroeger de plek bij uitstek was voor evenementen en lokale vieringen, is het pittoreske dorpsplein tegenwoordig bijna volledig ingepalmd door parkeerplekken en een afgebakend gebied voor lokale horeca. Deze collectieve ruimte, zo cruciaal voor het sociale weefsel van een gemeenschap, transformeerde doorheen de tijd in een rastervormige afbakening voor individuen.

Het kunstenaarscollectief Selvatico probeert deze strikte grenzen te doorbreken en dat mag je gerust letterlijk nemen. Met hun interventie claimen ze een stuk van de parkeerruimte, om het zo opnieuw als dorpsplein te laten dienen. Een parkeerplaats maakt plaats voor een kubusvormige constructie die een radicaal andere ruimte-invulling predikt. De reflecterende buitenkant van de kubus laat het bouwwerk bijna opgaan in de achtergrond. Het staat in schril contrast met het warme en intieme interieur dat de bezoeker aantreft binnenin. Die ruimte is bekleed met gordijnen, een zachtheid die ervoor zorgt dat bezoekers zich meteen afgezonderd voelen van de ruimte rondom hen. Deze intieme begrenzing werd door de makers pensatoio gedoopt. Het is een plek die niet gelinkt is aan een specifieke activiteit, maar die in het leven is geroepen om de gebruiker in volle vrijheid de ruimte naar eigen goeddunken te laten invullen. Ze kan door haar afmetingen voldoen aan verschillende behoeftes van de bezoeker: niks moet, alles kan. Bezoekers kunnen er samenkomen om te mediteren, om gedachten op een rij te plaatsen of om een spontane ontmoeting te beleven. Selvatico wil met deze kortstondige interventie het hart van dit grensdorp teruggeven aan zijn bewoners.

De spanning van het onvoorspelbare, waarvoor Watounaren in vervlogen tijden het dorpsplein opzochten, komt helemaal terug in deze pensatoio. Dat dit net in deze festivalperiode gebeurt, houdt ook een zekere ironie in. Het festival, zo dierbaar voor de lokale bewoners, barstte doorheen de tijd uit zijn voegen en is net één van de voornaamste redenen waarom dit dorpsplein gaandeweg transformeerde tot een parkeerterrein.

& Mark van Tongele BE, °1956

– Zelfondervinding 2022


Selvatico

NL

Een groep kunstenaars, ontwerpers en activisten uit Amsterdam, die zich roeren in de talen van architectuur, ruimtelijk ontwerp en beeldende kunst. Collectief Selvatico bedenkt lokale oplossingen voor mondiale problemen, door middel van variaties, aanpassingen en compromissen.

Het werk van deze kunstenaars inspireerde Mark Van Tongele tot het schrijven van een nieuw gedicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.