Brennepark - mensen

“De magie is terug!”

De nieuwe creaties en de link tussen beeldende kunst en poëzie waren dé troeven van Watou 2022. Voor ons een duidelijk signaal dat we deze succesformule moeten verderzetten in de toekomst.

Loes Vandromme

Watou 2022 verwelkomt 20.000 unieke bezoekers.

Het Kunstenfestival Watou verwelkomde deze zomer 20.000 bezoekers*. Watou 2022 vond plaats van 2 juli tot 4 september. James Putnam en Michaël Vandebril traden op als curatoren. Koen Vanmechelen was de inspirator van het experimenteel voortraject ‘Patchwork’ dat vorig jaar werd opgestart om een nieuwe wind door het kunstenfestival te blazen.

Loes Vandromme, schepen van cultuur stad Poperinge: “De stad Poperinge blikt meer dan tevreden terug op deze editie. Van alle kanten hoorden we lof over het vernieuwde concept. De nieuwe creaties en de link tussen beeldende kunst en poëzie waren dé troeven van Watou 2022. Voor ons een duidelijk signaal dat we deze succesformule moeten verderzetten in de toekomst. De basis werd al gelegd met een tweede Patchwork-kampement tijdens het kunstenfestival. Een internationale jury selecteerde 30 kunstenaars uit binnen-en buitenland. Zij verbleven vier dagen in Watou om inspiratie op te doen. We kijken hoopvol uit naar de voorstellen die zij begin november zullen indienen.”

* De cijfers duiden enkel op de unieke bezoekers. Mensen die meerdere dagen terugkwamen, werden slechts één keer meegeteld. De fietsers die het gratis gedichtenparcours van Gwy Mandelinck affietsten, bezoekers van de off-expo in de Gasthuiskapel en festivalgangers die enkel de gratis locaties bezochten, werden niet meegerekend. 

Vernieuwd concept creëert een hoge tevredenheid.

De tevredenheid onder de bezoekers was nog nooit zo hoog. De nieuwe in situ-creaties, zowel bij de beeldende kunst als in de poëzie, wordt het meest naar voor geschoven als reden tot succes. “De magie is terug”, klinkt het.

Het geheim van deze succesvolle editie?

– Mikes Poppe die elke dag van 10 tot 18u een performance deed. Maar liefst 56 dagen stond hij op het veld.
– De poëzie die (terug) nauw aansluit bij de beeldende kunst.
– Het merendeel van de werken zijn nieuwe creaties, gemaakt voor Watou en met deze plek als vertrekpunt.
– De autovrije markt creëert een ontspannen gevoel, straalt rust uit.
– De samenwerking met de bewoners, vooraf maar ook tijdens het festival. Zo sprak Ilke Cop af met de 10 Watouse vrouwen die ze op doek schilderde, in het parochiehuisje was er een reünie van de familie waarop Helena Cnockaert zich inspireerde voor haar werk, Tom Bogaert was verschillende keren aanwezig bij de schietingen van de Schuttersgilde en Schellekens organiseerde elke week een nomadische pop up-expo bij een andere Watounaar thuis.
– Onverwachte interventies van de deelnemende kunstenaars zoals het champignonritueel van Maud Vanhauwaert.
–  De live muziek en poëzie verrijkten het geheel met als hoogtepunt de piano-driedaagse in Kasteel De Lovie.

Foto ©  Kaat Vander Roost: ‘En de boer hij ploegde voort’, Mikes Poppe, 2022. (Performance, 04/09/2022, 18:00) 

304888090_5835853703099536_1041317811898422502_n

[bericht gepubliceerd op vrijdag 09.09.2022]

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.