Schellekens

Serie: Underneath The Bars There Are No Bars 2022

Locatie: Brouwerijsite

In de serie ‘Underneath The Bars There Are No Bars’ presenteert Schellekens grafische werken die worden weergegeven op touchscreens. Vaak maakt Schellekens werk dat enkel zichtbaar of tastbaar wordt door interactie van het publiek en dat is hier niet anders. De scrollende kijker heeft de regie in handen.

Als startpunt voor deze ‘Underneath The Bars There Are No Bars’-reeks, gebruikt Schellekens foto’s gemaakt tijdens ‘Operation Doorstep’, een civiele verdedigingstest die in 1953 werd uitgevoerd. Toen werd 16 kiloton nucleair explosief materiaal gedropt in Nevada om ontploffings- en thermische effecten te evalueren op mannequins, auto’s en speciaal voor de gelegenheid geconstrueerde houten huizen. De beelden zijn bijna 70 jaar oud, maar actueler dan ooit.

In deze ruimte hangt ook een afgeleide reeks van de serie. Die kreeg als ondertitel ‘Imaginary Lines’. Deze werken inspireren zich op satellietbeelden uit eind 2021 die bewegingen van Russische grondtroepen in het westen van Rusland toonden. Berichten dat de Russen militair materieel verplaatsten op 250 kilometer van de grens, deden de wenkbrauwen fronsen over de hele wereld. Drie maanden later begon de Russische invasie in Oekraïne.

& Maarten Inghels BE, °1988

– Poëzie is in je handen wrijven en het koud krijgen 2022

Serie: From Scratch 2022

Locatie: Kasteel De Lovie

In deze kasteelkamer presenteert Schellekens de serie ‘From Scratch’: negen portretten van kunstenaars en museumdirecteurs, geschilderd in de habitat van hun atelier of werkruimte. De kunstenaar sluit zich hiermee aan bij een eeuwenoude traditie van staatsieportretten, maar past deze aan een eigentijdse beleving aan.

WATOU AT HOME

Vanuit een uitgesproken verlangen naar het samenbrengen van mensen organiseert Schellekens de hele zomer lang ‘Watou at home’. Dit is een nomadische pop-up tentoonstelling waarbij een wisselend werk uit de ‘From Scratch’-serie elke week verhuist naar een huis of appartement in het dorp. Om de cohesie tussen de inwoners aan te sterken, zijn enkel omwonende buren welkom op deze tijdelijke expositie. Na een week keert het werk terug naar deze kasteelkamer en maakt een ander werk uit de ‘From Scratch’-serie de oversteek naar een tijdelijk onderkomen.

Tijdens het ‘Watou at home’-project krijgen de negen portretten uit de ‘From Scratch’-serie vorm. Deze interactieve werken zijn bij aanvang van het festival nog allen bedekt met een monochrome inktlaag. Het portret verschijnt pas wanneer de kijkers van de huisgalerij deze laag wegkrabben. De nieuwsgierigheid van het publiek brengt een onomkeerbare transformatie teweeg, een transformatie die aan de andere kant ook cruciaal is voor de vervolmaking van deze portretten. De wekelijkse opening bij de mensen thuis, waarbij de bovenste laag weggekrabd wordt, is via livestream mee te volgen op de publieke expositie.

Met zijn werk en het ‘Watou at home’-project tracht Schellekens bepaalde kloven te overbruggen. Er is de afstand tussen kijker en werk, maar het gaat ook over de plek die kunstbeleving inneemt in de samenleving. Schellekens focust zich op de wisselwerking tussen wat tentoongesteld wordt en de rol van de bezoeker. In zijn visie is kunst een krachtig proces van uitwisseling en daarom tracht hij zoveel mogelijk fysieke en mentale barrières tussen het werk en de kijker neer te halen. Door van kunstbeleving een actieve en sociale belevenis te maken, hoopt hij bovendien de samenwerking tussen buren te intensiveren. Waar kunst in een museale context vaak een onaantastbaar aura over zich heeft hangen, bepleit Schellekens hier net het tegenovergestelde. Hij moedigt de bewoners aan fysiek contact te zoeken met het werk en het te manipuleren. Please do touch, er is in de huisgalerij geen suppoost te zien die zou kunnen ingrijpen. In deze kasteelkamer geldt dan weer de omgekeerde redenering: please do not touch.

Dit project kwam tot stand met de steun van Cera, ‘samen investeren in welvaart en welzijn’.

& Dimitri Antonissen BE, °1974

– stiftgedicht 2022

Instant Sunset 2022

Locatie: Kasteel De Lovie (buiten, aan de vijver)

‘Instant Sunset’ nodigt je uit om te genieten van een zonsondergang die je – op elk moment – zelf in gang kan zetten. Het is een interactieve lichtinstallatie aan het water, met lichtzuilen aan de ene kant en een bedieningspaneel aan de andere kant. De zuilen bootsen een zonsondergang na en zo ontstaat de typische gloed in het water. Deze kunstmatige, poëtische maar tegelijkertijd ook drastische ingreep in de natuur verwondert en geeft tegelijk stof tot nadenken.

Met ‘Instant Sunset’ legt Schellekens de ultieme controle over één van de meest prominente natuurlijke fenomenen in de handen van de bezoeker. Die kan zo zijn of haar immer groeiend verlangen naar een constant bereikbare gelukservaring bevredigen. Schellekens stelt met deze interactieve lichtsculptuur onze drang naar een onmiddellijke invulling van behoeftes in vraag. Heeft de mensheid een gegeven recht op geluk? En mag die vervolgens allerhande natuurlijke en maatschappelijke middelen claimen om dit geluk na te jagen om zo louter het individu te dienen?

‘Instant Sunset’ onderzoekt het idee van de maakbaarheid van geluk binnen het kader van een individualistische samenleving. Binnen die samenleving zijn tijd en ruimte niet langer algemeen gedefinieerde elementen, maar middelen om een persoonlijkheid en identiteit op te bouwen. Schellekens koos voor de zon als een iconisch symbool van geluk, één van de weinige natuurlijke bronnen die niet geclaimd, gemanipuleerd noch verhandeld kunnen worden voor persoonlijk gebruik.

In onze consumptiemaatschappij laten we geluk niet langer aan het toeval over, maar is het een bestelbaar product geworden, vlot geleverd na overschrijving. In Japan produceerde men al artificiële vallende sterren. In China werden kanonnen ingezet om het weer te manipuleren tijdens de Olympische Spelen. Schellekens gaat nog een stapje verder en speelt rechtstreeks in op de natuurlijke verlangens van individuen naar meer en groter. Elke bezoeker kan instant bevrediging van persoonlijke noden en wensen vinden, door zijn of haar persoonlijke zonsondergang te initiëren.

1974, BE

(c) Liesbet Peremans

Schellekens zoomt in op de keuzes die we maken, de resultaten ervan en de kneedbaarheid van geluk en identiteit. Hij activeert zijn publiek en benadrukt het ‘kunst voor iedereen’-idee, zonder de artistieke inherente kwaliteit uit het oog te verliezen.

Het werk van deze kunstenaar inspireerde Dimitri Antonissen en Maarten Inghels tot het schrijven van een nieuw gedicht.

Met de steun van Cera, samen investeren in welvaart en welzijn.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.