Gavin Turk

1967, Guildford, UK
woont en werkt in Londen

Gavin Turks installaties en sculpturen gaan over auteurschap, authenticiteit en identiteit. In zijn interesse voor de ‘mythe’ van de kunstenaar en het ‘auteurschap’ van een werk, gaat Turks betrokkenheid bij dit modernistische, avant-gardedebat helemaal terug tot de ready-mades van Marcel Duchamp. Zijn typische werken zijn onder meer het beschilderde brons, het wassen beeld, het gerecycleerde kunsthistorische icoon en het gebruik van afval in de kunst.

— Nomad 2003

— Prone 2003

 

Gavin Turk haalt zijn inspiratie van de straat. Hij maakt sculpturen in brons van gewone, alledaagse voorwerpen zoals vuilniszakken, slaapzakken of wegwerp-koffiebekers. Die worden vervolgens geschilderd. De werken zijn hyperrealistisch. De sfeer is veeleer wrang en ironisch. De kunstenaar verleent een canonieke status aan iets dat letterlijk rommel is en meestal over het hoofd wordt gezien.

‘Nomad’ is een bronzen afgietsel van een figuur die opgerold ligt in een slaapzak. Op het eerste gezicht lijkt dit echt een slapende dakloze, verpakt in zijn cocon van een slaapzak. De titel verwijst naar een zwervend bestaan buiten ons systeem van culturele normen en waarden. 
De schijnbaar zachte plooien van de slaapzak blijken van hard metaal te zijn. 
Het is een afgietsel van een triest maatschappelijk fenomeen. Het hoofdkussen brengt geen soelaas.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.