James P. Graham

1961, Windsor, VK
woont en werkt in Terni, Italië

James P. Graham is een multimediakunstenaar die vooral werkt met film, fotografie, tekeningen en beeldhouwkunst. Na een traditionele opleiding fotografie en film voelde hij zich sterk aangetrokken tot het raakvlak van analoge processen en geavanceerde technologie. Graham werkt ook met polaroidfilm, waarvan men zegt dat dit het enige visuele medium is dat het energieveld van een plek of persoon met succes kan capteren. Grahams werk maakt voornamelijk gebruik van landschap en natuur en verwijst naar de in onbruik geraakte term ‘scientia sacra‘, waarbij de uitgekozen plekken en objecten dragers zijn van een metafysische en ontologische betekenis.


— Aleppo Red 2019 | inkt en aquarel op gelaagd papier

— Damascus After 2019 | inkt en aquarel op gelaagd papier

— Sann’a 2019 | inkt en aquarel op gelaagd papier

— Sinjar 2019 | inkt en aquarel op gelaagd papier

Locatie: Festivalhuis

James P. Graham presenteert een reeks contourkaarten van door oorlog verwoeste steden en vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. Ze confronteren ons met 
kwesties als gedwongen migratie en de impact daarvan op het milieu. De werken 
bieden een grimmige inkijk in de fysieke gevolgen van de oorlog in Syrië en andere
conflicten, waarbij lukraak bommen werden gegooid op huizen, onschuldige burgers worden gedood of gedwongen te vluchten naar overvolle kampen. James P. Grahams ingewikkelde papieren sculpturen zijn het resultaat van een zorgvuldige studie van digitale hoogtemodellen van deze locaties op Google Earth. De stratenplannen van de gebombardeerde steden zijn zorgvuldig weergegeven. Zo krijgt de toeschouwer een overzicht van de bewoningsdichtheid en van de draagwijdte van de stedelijke vernietiging en het daaruit voortvloeiende effect op het milieu.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.