Watou - Kunstzomer 2020 - Gedicht van Peter Verhelst op het Watouplein

Kunstenfestival Watou van 3 juli tot en met 5 september

In 2021 kijkt Stad Poperinge enthousiast en hoopvol uit naar de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou. Van zaterdag 3 juli tot en met zondag 5 september zijn liefhebbers van beeldende kunst, poëzie en open ruimte opnieuw welkom in het grensdorp en zijn unieke omgeving.

Foto: Michaël Depestele

Wat we nu ervaren, is dat we met een bijzondere intensiteit en verbeelding naar de zomer van 2021 kijken. (Benedicte Goesaert)

Alternatief in 2020

In 2020 nam Stad Poperinge de organisatie van het Kunstenfestival Watou op zich. De artistieke leiding van het festival werd toevertrouwd aan een uniek trio van curatoren: Benedicte Goesaert (art liaison), Chantal Pattyn (netmanager en presentator Klara) en Peter Verhelst (auteur).

De editie van 2020 werd noodgedwongen met een jaar uitgesteld, maar kreeg een alternatieve invulling: het ‘Gedichtenparcours Watou 2020’. Het fietsparcours in en rond Watou en Poperinge leidde het publiek langs 15 gedichten, geselecteerd door Peter Verhelst, die elk een specifiek plekje in het landschap kregen. In samenwerking met uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts werd ook de dichtbundel ‘Watou 2020, gedichten’ uitgebracht.

Hoopvol uitkijken naar de zomer

Stad Poperinge en de curatoren kijken nu hoopvol uit naar de zomer van 2021. De voorbereidingen van de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou zijn volop aan de gang. De start- en de einddatum van het festival zijn vastgelegd op zaterdag 3 juli en zondag 5 september.

Ik hoop vooral dat we het kunnen delen met zoveel mogelijk mensen, met zoveel mogelijk kunstenaars. (Chantal Pattyn)

De wereld zal deze zomer nog niet volledig vrij zijn van het coronavirus. De organisatie houdt daarom rekening met mogelijke maatregelen en stemt de praktische werking van het festival daar op af. Zo zal er een beperking zijn van het aantal bezoekers per dag en per dagdeel, en ook per locatie. Het parcours zelf heeft een grotere spreiding met een mooie afwisseling tussen diverse locaties. Medewerkers van het festival sensibiliseren bezoekers om de richtlijnen te respecteren.

Het Kunstenfestival Watou brengt elke zomer een bijzondere dialoog tussen beeldende kunst, poëzie, landschap en karaktervolle locaties. De organisatie beoogt een inspirerende, verbindende en ontspannen 40ste editie. De stad en de curatoren gaan in overleg met het dorp Watou en de Poperingse gemeenschap om dit te realiseren. Het festival kan ook rekenen op de steun van genereuze sponsors en partners.

Heel benieuwd hoe de mensen alle tijd zullen nemen om te kijken, om te voelen, te denken, om opnieuw te kijken, om te lezen. (Peter Verhelst)

Experimentele luik

Stad Poperinge kreeg vorig jaar een subsidie toegekend door de Vlaamse Overheid voor het onderzoeksproject ‘Watou 3.0 – Terug naar de gemeenschap’. De stad gaat onder het curatorschap van Koen Vanmechelen op zoek naar een toekomstvisie voor het festival vanaf 2022. In de zomer van 2021 start de experimentele fase van het onderzoeksproject op. Meer informatie hierover volgt zeer binnenkort.

[bericht gepubliceerd op maandag 18.01.2021]

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.