Louisiana Van Onna
1995, NL
Louisiana van Onna (22-01-1995, Amsterdam) maakt het onzichtbare zichtbaar. In haar werk toont ze onderwerpen uit natuur en wetenschap die vaak verborgen blijven door hun abstracte karakter. Denk aan het visualiseren van zwaartekracht, het blootleggen van de navigatiekunsten van de Noordse Stern of het onderzoeken van uitgestorven soorten. Urgent voorbeeld hiervan is het Gentiaanblauwtje.
Zo onderzocht ze eerder met het project The Butterfly Defect (2021) de levenscyclus en iconische status van het Gentiaanblauwtje. Deze blauwe vlinder wordt al een tijd ernstig bedreigd door o.a. toenemende stikstofneerdaling. Daar is echter weinig bewustwording over, terwijl diens naam toch sterk in het collectieve geheugen verankerd zit. Denk aan de naamgeving van straten, pleinen en scholen etc.
Als research-based fotograaf gebruikt ze een combinatie van speels geconstrueerde en documentaire beeldtaal met als doel een gesprek aan te gaan, haar fascinatie over te brengen naar de kijker en ons collectieve geheugen te activeren.
Met haar fotografische researchprojecten zoomt Van Onna in op de verhouding tussen mens en biodiversiteit. Ze ziet haar werk als een manier om de onderlinge verbondenheid tussen mens en natuur te herstellen en de effecten van klimaatverandering op beeldende wijze zichtbaar te maken. Door de samenwerkingen met wetenschappers en biologen krijgt haar werk een gelaagdheid van feitelijke informatie en persoonlijke verwondering.
Van Onna studeerde van 2015 tot 2019 aan de Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag aan de afdeling Fotografie, waarna ze samenwerkte met instellingen als Het Museon Den Haag, Ecomare Texel, De Vlinderstichting, MIAP / Future of Nature Collective, Art Rotterdam en Fotodok Utrecht.