Marjolijn van Heemstra

© Dana Van Leeuwen

Marjolijn van Heemstra (NL, °1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld.

Sinds 2019 schrijft Marjolijn van Heemstra over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar essay voor de Maand van de Filosofie 2023, Wat is ruimte waard, werd uitgegeven door De Correspondent. Het theatercollege gebaseerd op dit boek ging in november 2023 in première.

Met haar dichtbundels en romans won Marjolijn van Heemstra verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald. Ze maakt ook regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat).

De afgelopen jaren hield ze zich voornamelijk bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht. De Nacht-Wacht organiseert schemersessies, lezingen en nachtwandelingen. Al deze activiteiten bouwden toe naar het eerste Amsterdam Dark Festival, dat plaatsvond op 22, 23 en 24 september 2023.

Marjolijn van Heemstra schreef een gedicht bij het kunstwerk van Sanne van Balen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.