Talbot House

Een soldatenclub uit 1915 …

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector. Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een clubhuis. Zonder onderscheid van rang of stand kunnen soldaten en verpleegsters er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning, weg van de oorlog. Vandaag biedt het Huis net zoals toen, een even warm en authentiek welkom aan, een vredevolle stop langs Vlaamse Velden vol met verhalen en anekdotes.

…vandaag een levend museum.

Neem gerust zelf een kijkje in deze virtuele rondleiding wat u te wachten staat. Voor kinderen is er de virtuele kid’s kattenquiz. Een museumbezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in het voormalig hopmagazijn in de Pottestraat. Tijdens de oorlog deed het onder meer dienst als concertzaal, vandaag kan je er onze pas vernieuwde permanente tentoonstelling over de 100-jarige geschiedenis van Talbot House bezichtigen. In ‘Een Huis van Mensen‘  nemen 500 nooit eerder vertoonde objecten uit ons archief je mee op sleeptouw door het verhaal. Op de eerste verdieping hebben de Happy Hoppers een heuse show voor jullie in petto.

“The Old House” is nog steeds druk bewoond en in gebruik. Aan de hand van een interactieve tablet tour, krijg je een persoonlijke rondleiding door deze authentieke club. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden, je kan er ook een praatje slaan met de meestal Britse huisbewaarders. In de ‘Dining Room’ kan je een deuntje spelen op de originele piano en tot rust komen met een kopje thee in de prachtige Engelse landschapstuin. Misschien wil je er zelfs de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een oorlogsmuseum. Het is nog steeds dezelfde “Every Man’s Club” als een eeuw geleden.

Alle info


Tentoonstellingen

Een Huis van Mensen

Permanente tentoonstelling.

Na tientallen jaren van uitgebreid onderzoek, nodigen we onze bezoekers uit in onze archieven. Deze nieuwe (2020) tentoonstelling toont zo’n 500 objecten in dertig vitrines. Met behulp van de nieuwste technologie op grote tablets, kunnen bezoekers dieper ingaan op een voorwerp van hun keuze. De open tentoonstellingsruimte bevindt zich in het authentieke hopmagazijn, een prachtig monumentaal pand.

Cheerio Darling

Tijdelijke tentoonstelling tot 11 december 2022.

Als de Groote Oorlog uitbreekt, beslist de 21-jarige tandarts student Geoffrey dienst te nemen in het Britse leger. Via een goede vriend leert hij diens 17-jarige zus Edith Ainscow kennen. Na slechts vier afspraakjes is het duidelijk dat er iets bloeit. Helaas stuur de oorlog Geoffrey naar de Westhoek en kunnen ze enkel via briefpost contact houden. De prachtige kaartjes, vol met spannende verhalen en emotionele liefdesverklaringen, vertellen een warm en authentiek liefdesverhaal in een dolgedraaide wereld. En dan komt zijn verlof, mag Geoff eindelijk terug naar huis, naar zijn Edith…


Verzilver je festivalticket en geniet van € 2 korting op je bezoek aan Talbot House.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.