Expo ‘Boudry – een familie kunstenaars’

Deze zomer loopt in Poperinge de tentoonstelling ‘Boudry, een familie kunstenaars’, een organisatie van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. 

De tentoonstelling schetst in het historisch kader van ‘t Klooster (zusters Benedictinessen) een overzicht van het oeuvre van de Poperingse kunstenaarsfamilie Boudry.

In Poperinge en ruim daarbuiten is vandaag de dag vooral Nele Boudry (1961) bekend. Meest bekend van haar is het Ginger-beeld op de Poperingse markt en het beeld Quinten in Dranouter. Nele woont momenteel in Caunes-Minervois (Haut Languedoc) tussen Toulouse en Montpellier.  Nele was jaren lerares in de Poperingse Kunstacademie, maar stopte deze loopbaan om voltijds te kunnen leven als kunstenares. Momenteel maakt zij veel schilderwerken, die meer en meer een internationaal publiek vinden.

Nele is erfgename van een ganse familie kunstenaars. Haar vader was de bekende fotograaf en kunstschilder Paul Boudry (1925-2001). Hij zette vele landhuisjes en talloze kapellen op doek en was een befaamd en ruim gekend volksfiguur in de Westhoek. Grootvader Jules Boudry (1888-1951) is dan weer gekend omdat veel zijn werk nog steeds te vinden is in veel huizen in Poperinge en ver daarbuiten.  Jules Boudry was een productief kunstschilder en maakte heel wat portretten (o.a. van Montgomery), schilderde historische gebouwen en kerkinterieurs, maar ook talloze stillevens, vaak met dahlia’s.

De oom van Jules Boudry is Aloïs Boudry (1851-1938), Deze kunstschilder haalde nationale erkenning met heel realistische portretten van het vissersleven in Oostduinkerke. Zijn werk is terug te vinden in het Navigo in Oostduinkerke en in diverse musea in Vlaanderen.

Daarnaast kent de familie Boudry in haar diverse takken nog tal van kunstenaars. We vermelden hier: Robert Boudry (Antwerpse stadsgezichten), Pol Boudry (portretten), Helena Boudry, Daniel Boudry, keramiek (grootvader van filosoof Maarten Boudry), Chantal De Craemer (schilderijen van dieren), Katrien Boudry, Marleen Boudry, Trees Boudry, Grietkin Deroo (artistieke podcasts), …

Aan de Schreve vond maar liefst 500 werken terug van Jules Boudry, een 100-tal van Paul en meer dan 200 van Nele Boudry.  Er werden drie fotomomenten georganiseerd voor eigenaars om een professionele foto te laten maken van hun werk. Meer dan 100 trotse bezitters uit het ganse land zakten hiervoor af naar het Talbot House in Poperinge. Curator Lidewij Deroo, Ir.-Architect en dochter van Nele Boudry, staat in voor het concept van de tentoonstelling en voor de selectie van de werken.

Naast de tentoonstelling geeft Aan de Schreve ook een kunstboek uit met de weergave van een selectie uit het ruime oeuvre van de Boudry-familie.  Een grotere selectie blijft later ook te raadplegen op www.erfgoedplus.be.

De vernissage van de tentoonstelling gaat door op donderdag 4 juli 2024 om 18u30 in de Kapel van de Zusters Benedictinessen met aansluitend om 20u00 de boekvoorstelling in de Kapel Lebbe, Peperstraat te Poperinge. De tentoonstelling is iedere vrijdag, zaterdag en zondag open in juli en augustus, einde op 1 september telkens van 10u-17u.

Het boek ‘Boudry, een familie kunstenaars’ kan worden besteld op info@aandeschreve.be

meer info

ontdek meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.