Organisator

Stad Poperinge

Stad Poperinge is een kei van een stad, met ongeveer 19.700 inwoners verspreid over zes deelgemeenten en twee dorpen. In totaal omvat het een indrukwekkende oppervlakte van 120 km² waarvan in 2019 nog meer dan 4/5 onbebouwd was. Poperinge is een stad, diep in de Westhoek, aan de Franse grens, met een mix van open ruimte, tradities, natuur, geschiedenis, bedrijvigheid, charmante dorpen, cultuur en gezelligheid. Poperinge is een authentieke en bruisende stad, op mensenmaat, waar het goed om leven is als ‘God naast Frankrijk’.

Rijk cultuurleven

Kunst, geschiedenis en cultuur zitten verweven in de vrijetijdsbesteding van de Poperingenaar. Driejaarlijks worden de Hop- en Bierfeesten georganiseerd met de traditionele hoppestoet en hopkoningverkiezing. Poperinge is dan ook gekend voor de hopteelt en de rijke biercultuur, die beiden een plek hebben in het Hopmuseum. Poperinge was tijdens de 1ste Wereldoorlog een stad achter het front. Dat unieke verhaal wordt verteld met thematische expo’s, op Lijssenthoek Military Cemetery en in het Talbot House. Poperinge heeft een rijk verenigingsleven, met veel toegewijde vrijwilligers, die ook zelf bijdragen aan het cultuurleven, bijvoorbeeld met de organisatie van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. In 2020 engageerde het bestuur zich voor de organisatie van het Kunstenfestival Watou, een vaste waarde op de vrijetijdskalender.

Terug in de tijd

In 1147 ontving Poperinge haar eerste stadkeure. Een eeuw later kende de stad een enorme bloei dankzij de lakenhandel. Vanaf de 16de eeuw werd hop geïntroduceerd en tot op vandaag blijft de hommel een beeldbepalend element. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren Poperinge en Veurne de enige Belgische steden achter het front. Vandaar dat nog veel van de oorspronkelijke geschiedenis zichtbaar aanwezig is. Bij de gemeentelijke fusies in 1977 werden Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou bij Poperinge gevoegd.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.