Koen Vanmechelen_portrait_color

Patchwork, een open onderzoek naar Watou 3.0

Stad Poperinge kijkt uit naar de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou in de zomer van 2021, en denkt tegelijk na over de toekomst van het festival. Het initiatief ‘Patchwork’ is een open onderzoek naar Watou 3.0. Onder het curatorschap van Koen Vanmechelen wordt een open call gelanceerd voor deelname aan dit unieke onderzoeksproject.

Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? (curator Koen Vanmechelen)

Patchwork

Het onderzoeksproject start in de zomer van 2021 met het experiment ‘Patchwork’. Curator Koen Vanmechelen: “Het initiatief Patchwork nodigt jonge en oudere kunstenaars uit alle disciplines uit om samen na te denken hoe de volgende edities van Watou eruit kunnen zien. Met tentje en slaapzak. En om elkaar te inspireren.” Het resultaat van dit onderzoeksproject kan leiden tot een nieuw concept voor Watou, vertaald in een of meerdere in situ kunstwerken, die het volgende jaar op Watou getoond worden aan het grote publiek. “Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? Nu is het moment om hierover na te denken en hierrond te werken. Het resultaat van deze meerdaagse gathering wordt zonder twijfel een patchwork van impressies, een niet te voorspellen geheel van verschillende elementen.”

Een toekomstvisie waarbij de link met de lokale gemeenschap en context centraal staat. (schepen Loes Vandromme)

Open call met internationale jury

Stad Poperinge lanceert op 1 februari een open call voor deelname aan het onderzoekstraject. Deze loopt af op 1 april. Professionele kunstenaars van alle disciplines, laatstejaars bachelor- of masterstudenten kunst, individuen of een collectief, uit binnen- en buitenland kunnen zich aanmelden. Een diverse en internationale jury onder het voorzitterschap van Koen Vanmechelen selecteert de deelnemers op basis van cv, portfolio en motivatie. Na hun verblijf in Watou wordt aan de deelnemers gevraagd om een projectvoorstel in te dienen voor het Kunstenfestival Watou editie 2022.

Bovenlokaal cultuurproject

Stad Poperinge kreeg in 2020 een subsidie van 220.000 euro toegekend door de Vlaamse Overheid voor het bovenlokaal cultuurproject ‘Watou 3.0 – Onderzoeksproject – Terug naar de gemeenschap’. Loes Vandromme, schepen van Cultuur: “De stad gaat onder het curatorschap van kunstenaar Koen Vanmechelen, gekend van ComingWorldRememberMe en LABIOMISTA, op zoek naar een toekomstvisie voor het festival vanaf 2022. Een toekomstvisie waarbij de link met de lokale gemeenschap en context centraal staat.”

Alle informatie

[bericht gepubliceerd op dinsdag 26.01.2021]

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.