Patchwork

Op dinsdag 20 juli en op dinsdag 17 augustus staat er een debat met Koen Vanmechelen op de agenda van Watou Live. Iedereen die met de Patchwork-deelnemers in gesprek wil gaan, is welkom.

Een open onderzoek naar Watou 3.0

Het Kunstenfestival Watou viert in de zomer van 2021 zijn veertigste editie. Een uitgelezen moment om na te denken over de toekomst. Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen exploreren we hoe Watou als dorp en als gemeenschap kan connecteren met de kunstenaars en vice versa.

Curator Koen Vanmechelen:

“Vele narratieven samen maken een groot en sterk narratief. Het initiatief Patchwork nodigt jonge en oudere kunstenaars uit alle disciplines uit om samen na te denken hoe de volgende edities van Watou eruit kunnen zien. Met tentje en slaapzak. En om elkaar te inspireren. Het resultaat van deze meerdaagse gathering kan leiden tot een nieuw concept voor Watou, vertaald in een of meerdere in situ kunstwerken, die het volgende jaar op Watou getoond worden aan het grote publiek. Een patchwork van impressies, een niet te voorspellen geheel van verschillende elementen.

Patchwork betekent dat onderlinge communicatie het creatief proces van de deelnemers kan opstarten. Ook Watou zelf, het dorp, zijn bewoners, zal hun inspiratie doen opflakkeren. Niet enkel de wereld heeft het dorp wat te leren, maar ook omgekeerd. Het globale bestaat immers enkel door de generositeit van het lokale. Vraag is of en hoe de inspiratie van dit landelijke kruispunt ingeplant kan worden in een kosmopolitische wereld.

Patchwork is een open uitnodiging, een onderzoeksproject, een laboratorium. Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Nu is het moment om hierover na te denken en hierrond te werken. Het resultaat is Watou 2022, een editie gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.