Tina Wilke & Matías Brunacci

Habitat of airless co-creation 2022

Locatie: Brouwerijsite

‘Habitat of airless co-creation’ is een vergrootglas op de magie van de natuur en brengt biologische processen aan het licht die je met het blote oog of oor nooit had opgemerkt. In hun laboratorium creëren Tina Wilke en Matías Brunacci een immersieve en magisch-realistische atmosfeer. In deze levende sculptuur combineren de kunstenaars oude en hedendaagse technologieën. Bezoekers worden visueel en auditief ondergedompeld in de verschillende fermentatieprocessen die op dat moment gaande zijn. Prikkels in de proefbuisjes worden opgepikt door sensoren. Een algoritme reageert op de klank van deze biologische processen. Het resulteert in een sensoriële ervaring die onze beperkte zintuigen anders nooit zouden kunnen opvangen.

De enorme toewijding aan het brouwen van bier, een fermentatieproces waarbij elk jaar verder gebouwd wordt op eeuwenlange tradities, is eigen aan inwoners van de Westhoek. Het heeft een versterkend effect op de gemeenschap. Ook die connecties tussen mensen zijn een rechtstreeks gevolg van de magie van micro-bacteria. Wilke en Brunacci pleiten voor meer bewustwording over het belang van dit soort microbiologische processen.

Aan de vooravond van een apocalyptische klimaatcrisis klinkt dat idee lang niet onzinnig. Ook de Westhoek lijdt onder de klimaatverandering, met overstromingen en droogtes die onder meer het resultaat zijn van grootschalige landbouw waarin monocultuur de norm is. Die monocultuur zien de artiesten als een tweesnijdend zwaard: een essentieel onderdeel van onze huidige voedselvoorzieningsketen, maar fataal voor de vruchtbaarheid van de bodem. In hun laboratorium zijn het net die grootschalige landbouwproducten waarmee de experimenten plaatsvinden.

Als de mensheid enig perspectief wil behouden op een leefbare toekomst, dan zal men zich volgens deze kunstenaars meer moeten toeleggen op de studie van microbiologische processen. Of het nu gaat om manieren om een droge bodem te herstellen of om innovatieve manieren om gemeenschappen te laten samenleven: op microbiologisch niveau kan het allemaal.

& Maud Vanhauwaert BE, °1984

– (zonder titel) 2022


1986, DE (Wilke), AR (Brunacci)

Tina Wilke

Matías Brunacci

Tina Wilke werkt als mediakunstenaar en artivist vooral rond collectief geheugen en postmoderne geloofssystemen. Matías Brunacci is een new media-artiest, wiens werk verschillende vormen aanneemt, gaande van audiovisuele performances tot multimedia-installaties.

Het werk van deze kunstenaars inspireerde Maud Vanhauwaert tot het schrijven van een nieuw gedicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.