Various Artists en Tijdelijk Informatie Centrum

De samenwerking tussen Various Artists en Tijdelijk Informatie Centrum, afdeling Watou is een collectief van collectieven.

Various Artists (4)  en Tijdelijk Informatie Centrum (IV) ontmoetten elkaar in de context van het laboratorium voor hedendaagse kunst nadine in Brussel. Hun eerste samenwerking vond plaats in het kader van de biënnale Courts-Circuits, in Comines-Warneton, net als Watou op de (taal)grens gelegen.

(4)

Various Artists is een Brussels kunstcollectief met 24 leden.

Hun oorsprong gaat terug tot 1997 toen beeldend kunstenaar Trudo Engels (*1962 – ✝2009) na een treffen met de 4 ruiters van de Ontmoediging (Familie, Opleiding, Collega’s en de Kunstwereld) besloot zijn (gefragmenteerde) artistieke praktijk te verspreiden over diverse semi-fictieve personages. Tijdens de laatste jaren van zijn leven ontwikkelde hij een internationaal collectief, vandaag bekend als Various Artists.

Various Artists onderzoekt de duurzaamheid van de kunstenaar als merk. Dit langetermijn praktijkonderzoek omvat het openstellen van hun modus operandi voor andere kunstenaars/collectieven en het experimenteren met auto-generatieve kunstproductie. Terwijl het collectief de grenzen van de kunstmarkt uitdaagt, verkent het die van gedeelde auteurschappen, zelfs de denkbeeldige.

(IV)

Tijdelijk Informatie Centrum, afdeling Watou is de twaalfde afdeling van het T.I.C. die opgericht werd door Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester, sinds ze in de zomer van 2020 afdeling Meerhout oprichtten. Het Tijdelijk Informatie Centrum ontwikkelt zich als een dynamische en synergetische denkruimte waarin samenwerking, accumulatie van kennis en esthetische productie kunnen samenvallen.  Terugkerende thema’s zijn lokale geschiedenis, complexiteit, protocollaire methodologie, organisatie, precariteit, recreatie, periferie, amateurisme, informatie, standaardisering en documentatie. De werkzaamheden wordt ontsloten in de vorm van mails, vergaderingen, acties, installaties en publicaties.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.