Gedichtenparcours

Watou ademt kunst en poëzie. Het is de verdienste van Gwy Mandelinck dat het dorp vandaag is uitgegroeid tot een zomerse trekpleister voor de kunst-en poëzieliefhebber. Het is zijn legacy. Met dit gedichtenparcours brengt Kunstenfestival Watou hulde aan zijn oprichter. Bovendien werd Mandelinck dit jaar 85, een extra reden om hem in de bloemetjes te zetten.

‘Voor mij primeert nog altijd de poëzie’, tekende Gwy Mandelinck op in zijn dagboek. Het merendeel van zijn gedichten werd voor en na de zomer in alle stilte geschreven in Watou. Mandelinck woonde er samen met zijn vrouw Agnes en de kinderen in de kapelaanswoning, vandaag het Huis van de Dichter. Er verschenen acht bundels van zijn hand, maar geen enkel gedicht gunde hij een plek op zijn Poëziezomers. Begrijpelijk, maar wel een gemis voor de bezoeker van Watou.

Deze zomer keert de poëzie van Gwy Mandelinck terug naar Watou, de plek waar ze is geboren. Poëziecurator Michaël Vandebril vroeg aan veertien literaire vrienden van Mandelinck om hun favoriete gedicht te kiezen en te voorzien van een korte toelichting:

Anton Korteweg, Piet Piryns, Eva Gerlach, Luuk Gruwez, Miriam Van hee, Jozef Deleu, Hester Knibbe, Stefan Hertmans, Peter Verhelst, Koen Van Synghel, Koen Stassijns, Benno Barnard, Erik Spinoy en Paul Demets.

Elk gedicht is voorzien van een QR-code. Als je die scant, hoor je de woorden van Gwy, met veel liefde gebracht door Dirk Roofthooft.
De acteur heeft een bijzondere band met Mandelinck en was meteen bereid om zijn stem te lenen aan dit bijzondere project.


Vraag naar de gratis fietskaart aan een van de twee onthaalpunten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.