Patchwork ’22

Stel je kandidaat voor Watou 2023

Onder de noemer ‘Patchwwwork’ verkennen de deelnemers samen met kunstenaar Koen Vanmechelen hoe Watou als dorp en als gemeenschap kan connecteren met de kunstenaars en vice versa. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen zich via een open call inschrijven om deel te nemen aan dit project en zich op die manier kandidaat stellen voor Kunstenfestival Watou 2023. De open call loopt tot en met 25 april 2022.

Koen Vanmechelen

© Studio Leyssen

Watou, gelegen op een taal- en cultuurgrens, is een uitgelezen plaats om als inspirator te dienen voor kunstenaars uit vele disciplines. De overeenkomsten met mijn eigen cultuursite LABIOMISTA zijn legio. Genk is een stad die bestaat uit een lappendeken van dorpen en gehuchten. Ook in Watou is het nodig om de lokale rijkdom en globale context op een bevruchtende manier met elkaar te verbinden, en wel op een manier die de balans meer zal versterken dan verstoren. Mijn werkwijze in beide gemeenschappen is geënt op de filosofie van het Cosmopolitan Chicken Project. Elementen naar elkaar laten zoeken om bevruchting te geven. Ook het nest Watou, op de vertakking van poëzie, landschap en landbouw is ideaal om in te spelen op de lokale gemeenschap en die te betrekken. Zoekend naar een nieuwe manier van landbouw, van bouwen en verbinden met de voeten stevig in de aarde en de blik voorbij de horizon.

Patchwwwork

‘Patchwwwork’ zag het licht als open uitnodiging, onderzoeksproject, laboratorium. De tijdsgeest is na 40 jaar Kunstenfestival Watou veranderd en enkele vragen drongen zich op. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Samen met Koen Vanmechelen zakten kunstenaars uit verschillende disciplines gedurende ‘Patchwwwork’ af naar Watou om hierover na te denken. Het resultaat is te zien in Watou, op een kunstenfestival gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap.

De gedragenheid door de gemeenschap, de kruisbestuiving tussen dorp en kunstenaars en de verwevenheid die Patchwwwork teweegbrengt, wil het kunstenfestival tijdens de volgende edities verderzetten. Daarom zal Patchwwwork ook in de zomer van 2022 doorgaan als uitnodiging aan elke kunstenaar om vanuit zijn eigen perspectief op het dorp deel te nemen aan Watou 2023.

Bekijk onderstaande video voor enkele sfeerbeelden van Patchwwwork.

Een internationale jury

De kandidaten voor Patchwwwork worden geselecteerd door een internationale jury:

Koen Vanmechelen (kunstenaar), Loes Vandromme (schepen van cultuur, stad Poperinge), Michaël Vandebril (dichter en curator), Marjan Doom (directeur GUM), Edith Doove (curator en auteur), Dirk Draulans (bioloog, journalist en auteur), James Putnam (curator), Jill Silverman van Coenegrachts (curator) en Sabiha Keyif (kunsthistoricus en curator).

Jury Patchwwwork 2022

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.