Team

Kunstenfestival Watou 2023

Annemie Morisse

Projectcoördinator

annemie.morisse@poperinge.be

0472 46 12 17

Lize Chielens

Productie

lize.chielens@poperinge.be

0478 24 61 03

Kaat Vander Roost

Communicatie, pers en publiekswerking

kaat.vanderroost@poperinge.be

0473 36 82 38


Ondersteunend team

Gisèle Notredame

Administratie

gisele.notredame@poperinge.be

0477 98 84 83

En de medewerkers van dienst cultuur, dienst toerisme en dienst communicatie van Stad Poperinge.


Artistiek team

Edith Doove (curator Watou 2023 – Beeldende kunst)

Edith Doove – Foto: Michaël Depestele.

Edith Doove werkt al meer dan 30 jaar als curator, schrijfster en onderzoekster. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden van 1983 tot 1989 en voltooide deze met een thesis over de Belgische Research Group.

In 1987 begon ze in Antwerpen haar carrière als zelfstandig curator en kunstcriticus. Ze was ondermeer curator van de kunstruimte Parbleu in Antwerpen (1987-93), Museum Dhondt-Dhaenens Museum (1999- 2004), de eerste Triënnale voor Kunst, Mode en Design Super! in Hasselt (2005), het onderzoeksproject en de tentoonstelling Parallelelepipeda van de Universiteit Leuven en het Museum M in Leuven over de samenwerking tussen onderzoekers en kunstenaars (2007-2010) alsook voor het project wijheizijwei voor de Belgische NGO Vredeseilanden rond de samenwerking tussen tussen boeren en kunstenaars op verschillende locaties in Vlaanderen (2009-2010). Van 2010 tot 2017 werkte ze in Plymouth, UK aan haar doctoraatsstudie binnen de onderzoeksgroep Transtechnology Research (Laughter, infra-mince and cybernetics – Exploring the Curatorial as Creative Act).

Sinds 2014 runt ze haar consultancy Bureau Doove om op een nieuwe manier samen te werken met diverse opkomende en gevestigde multidisciplinaire kunstenaars. Ze is lid van AICA en C-E-A, de Franse vereniging van curatoren. Ze geeft moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis aan ESADHaR Rouen, organiseert sinds 2021 de Leonardo Talks Brussel met Alexandra Dementieva en werkt momenteel aan RE-SEARCH – de Research Group en de samenwerking tussen leraar en leerling in en na het kunstonderwijs (werktitel) voor het Stadsmuseum en PXL MAD Gallery, Hasselt, najaar 2024.

Michaël Vandebril (curator Watou 2023 – Poëzie)

Michaël Vandebril – Foto: Michaël Depestele.

Michaël Vandebril (1972) is dichter, curator en literair organisator. Hij is sinds 2003 werkzaam als coördinator van Antwerpen Boekenstad waarvan het Antwerpse stadsdichterschap een van de in het oog springende projecten is. Met inititatiefnemer Peter De Roo startte hij in 2018 de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou op. In 2018 richtte hij samen met Jan Ducheyne en Laurence Vielle de Partij voor de Poëzie/Parti pour la Poésie op.

Michaël Vandebril debuteerde als dichter in 2012 bij De Bezige Bij Antwerpen met de poëziebundel ‘Het vertrek van Maeterlinck’, goed voor meerdere drukken, de Herman de Coninck Debuutprijs en een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs. In 2016 verscheen zijn tweede bundel ‘New Romantics’ bij uitgeverij Polis. In maart 2021 verscheen zijn derde bundel ‘Op de weg van Appia’ waarin hij het spoor van de Romeinse Via Appia vat in 455 verzen, met tekeningen van Bart Pluym. Zijn gedichten werden ondertussen in acht talen vertaald.

Koen Vanmechelen (inspirator Patchwwwork)

Koen Vanmechelen – Foto: Michaël Depestele

Koen Vanmechelen (1965) is conceptueel kunstenaar. Zijn werk onderzoekt het belang van bio-culturele diversiteit, identiteit en gemeenschap. Bekend om zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) waarin hij gedomesticeerde kippen uit verschillende landen kruist als een statement over de manier waarop diversiteit vorm kan geven aan de wereldwijde culturele en genetische mix. Sinds 2017 actief vanop LABIOMISTA, zijn evoluerend kunstwerk van 24 hectare in Genk.

Jury Patchwwwork 2023 – Curatorial team

Koen Vanmechelen (kunstenaar), Loes Vandromme (schepen van cultuur, stad Poperinge), Michaël Vandebril (dichter en curator), Marjan Doom (directeur GUM), Edith Doove (curator en auteur), Dirk Draulans (bioloog, journalist en auteur), James Putnam (curator), Jo Coucke (kunsthistoricus) en Sabiha Keyif (kunsthistoricus en curator).

Jury Patchwwwork 2022 – Curatorial team

Koen Vanmechelen (kunstenaar), Loes Vandromme (schepen van cultuur, stad Poperinge), Michaël Vandebril (dichter en curator), Marjan Doom (directeur GUM), Edith Doove (curator en auteur), Dirk Draulans (bioloog, journalist en auteur), James Putnam (curator), Jill Silverman van Coenegrachts (curator en gallerist) en Sabiha Keyif (kunsthistoricus en curator).

Jury Patchwwwork 2021 – Curatorial team

James Putnam (onafhankelijk curator en schrijver), Koen Vanmechelen (kunstenaar), Jill Silverman van Coenegrachts (directeur JSVC Projects), Hans Van Dyck (gedragsbioloog), Loes Vandromme (schepen van cultuur), Peter Verhelst (schrijver), Sabiha Keyif (kunsthistoricus en curator), Marjan Doom (directeur Gents Universiteitsmuseum, curator)

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.