Gedichtenparcours

Zoo groeien wij in slijk *

Fietsroute met oorlogsgedichten

Het project Landscapes | Feel Flanders Fields wil de sporen van WO I in het Westhoek-landschap ontsluiten. Het is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Westtoer. Verschillende initiatieven, waaronder de poëziefietsroute, versterken het oorlogs- en vredesverhaal van de Westhoek. Elk gedicht is voorzien van een QR-code. Als je die scant, hoor je de oorlogsgedichten, gebracht door Tijmen Govaerts, de acteur bekend van o.a. Muidhond en 1985. Wim Chielens is de stem achter “De boane no Marjakerke”.

Het parcours brengt de fietser langs dertien oorlogsgedichten die geselecteerd of geschreven werden door hedendaagse dichters:  Geert Buelens, Andy Fierens, Ruth Lasters, David Van Reybrouck, Maud Vanhauwaert, Bart F.M. Droog, Alicja Gescinska, Peter Theunynck, Herman Leenders, Lieke Marsman, Astrid Lampe, Marjoleine de Vos en Max Temmerman.

De fietsroute passeert langs of in de buurt van markante WO1-locaties: Watou Churchyard, Abeele Aerodrome Military Cemetery, Lijssenthoek Military Cemetery, Exilium, de gemeentelijke begraafplaats Rekhof , de executieplaats en dodencellen, Nine Elms Military Cemetery, Kasteel Couthof, Kasteel De Lovie en Dozinghem Military Cemetery.

Het parcours (39 km) volgt de fietsknooppunten. De fietskaart is vanaf 1 juli gratis te verkrijgen aan de balie van Kunstenfestival Watou en bij Toerisme Poperinge.

*De titel van de fietsroute verwijst naar een versregel uit het gedicht “Het slijk”, van Daan Boens (frontsoldaat 14-18).

Bekijk de fietskaart hier

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.