
Internationale jury
Een negenkoppige jury buigt zich over alle inschrijvingen en selecteert de kunstenaars(collectieven) die deze zomer uitgenodigd worden voor Patchwwwork. Na deze residentie selecteren zij de kunstwerken/-installaties die worden getoond op Kunstenfestival Watou 2024 op basis van de ingediende projectvoorstellen.
De internationale jury van Patchwwwork 2023 bestaat uit:
Marjan Doom
Marjan Doom (UGent) verrichtte als dierenarts onderzoek op de anatomie van het bloedvatenstelsel. Vandaag exploreert ze als directeur van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) de taal tussen wetenschap, kunst en samenleving. Als curator zoekt ze de dialoog met kunstenaars op. Ze wil bezoekers de schoonheid van het wetenschappelijk proces laten ervaren in al zijn kwetsbaarheid en menselijkheid. Haar tentoonstellingen onderschrijven in die zin ook de kracht van het wetenschappelijk denken. Lid van de Jonge Academie sinds 2019.
Sabiha Keyif
Sabiha Keyif is kunsthistoricus en curator. Ze was onder meer actief als curator en projectmanager bij ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe (DE). In haar curatorenpraktijk houdt zij zich vooral bezig met maatschappelijk relevante thema’s, maar ook met de invloed van nieuwe technologieën op de maatschappij en het leven.
Michaël Vandebril
Michaël Vandebril (1972) is dichter, curator en literair organisator. Hij is sinds 2003 werkzaam als coördinator van Antwerpen Boekenstad waarvan het Antwerpse stadsdichterschap een van de in het oog springende projecten is. Met inititatiefnemer Peter De Roo startte hij in 2018 de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou op. In 2018 richtte hij samen met Jan Ducheyne en Laurence Vielle de Partij voor de Poëzie/Parti pour la Poésie op.
James Putnam
James Putnam is een onafhankelijke curator en schrijver. Oprichter van Contemporary Arts and Cultures Programme van het British Museum. Hij legt zich toe op het onderzoeken en opnieuw onderzoeken van geschiedenis, kunst en artefacten in het licht van actuele cultuur-gerelateerde kwesties. James Putnam initieert projecten met een multidisciplinaire aanpak, waarbij hij samenwerkt met beeldende en uitvoerende kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en specialisten op het gebied van culturele studies.
Jo Coucke
Jo Coucke (°1955) is zelfstandig kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker. Daarnaast schrijft en doceert hij over internationale hedendaagse beeldende kunsten, ondersteunt hij de Panamarenko Foundation en begeleidt hij kunstintegratieprojecten.
Edith Doove

Foto: Michaël Depestele
Edith Doove is curator, schrijfster en onderzoekster. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en behaalde in 2017 haar doctoraat bij Transtechnology Research aan de Universiteit van Plymouth. Sinds 2014 runt ze haar consultancy Bureau Doove om op een nieuwe manier samen te werken met diverse opkomende en gevestigde multidisciplinaire kunstenaars. Ze geeft moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis aan ESADHaR Rouen, organiseert sinds 2021 de Leonardo Talks Brussel met Alexandra Dementieva en werkt momenteel aan een tentoonstellingsproject rond de Research Group en de samenwerking tussen leraar en leerling in en na het kunstonderwijs voor het Stadsmuseum en PXL MAD Gallery, Hasselt, najaar 2024.
Loes Vandromme
Loes Vandromme is Vlaams parlementslid en schepen van cultuur in Poperinge. Ze is licentiaat pedagogische wetenschappen, gaf les maar koos uiteindelijk voor een loopbaan in de politiek. Onderwijs en cultuur zijn haar actiegebieden. Ze is binnen de stad Poperinge de drijvende kracht achter het onderzoeksproject Patchwork. De toekomstvisie voor het Kunstenfestival Watou is voor haar een toekomstvisie waarbij de link met de lokale gemeenschap en context centraal staat.
Koen Vanmechelen

Foto: Michaël Depestele
Koen Vanmechelen is conceptueel kunstenaar. Zijn werk onderzoekt het belang van bio-culturele diversiteit, identiteit en gemeenschap. Bekend om zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) waarin hij gedomesticeerde kippen uit verschillende landen kruist als een statement over de manier waarop diversiteit vorm kan geven aan de wereldwijde culturele en genetische mix. Sinds 2017 actief vanop LABIOMISTA, zijn evoluerend kunstwerk van 24 hectare in Genk.
Dirk Draulans
Dirk Draulans (°1956) schreef een vijftigtal wetenschappelijke publicaties in vakbladen, en een veertigtal populariserende verhalen over zijn werk. Hij maakte als ornitholoog tal van wetenschappelijke expedities mee, vooral naar Afrika, maar ook naar het Canadese poolgebied. Als redacteur bij Knack schrijft hij reportages over boeiend wetenschappelijk werk, over ‘affaires’ die dikwijls een wetenschappelijk tintje hebben, zoals de dossiers rond het illegale gebruik van hormonen in de veeteelt, en over ‘hete hangijzers’ in de wereld, zoals oorlogen – de Golf, ex-Joegoslavië, de Afrikaanse conflicten – en milieucatastrofen, zoals Tsjernobyl, olierampen en de verdwijning van de wouden in de wereld.