Poëzie

Samenspel tussen poëzie, beeldende kunst en het dorp

Ook dit jaar is Watou een plek waar beeldende kunst en poëzie versmelten. Michaël Vandebril blijft aan boord als curator poëzie en jurylid van Patchwwwork. Vandebril heeft een hechte band met Watou, als medeoprichter van het Huis van de Dichter in Watou, het voormalige woonhuis van Gwij Mandelinck dat sinds 2018 een uitgelezen residentieplek is voor literaire makers. “Het siert de stad Poperinge om te blijven geloven in de kracht van Watou als kunst- en poëziedorp. De essentie van het kunstenfestival? Het maakt mensen gelukkiger dan tevoren”, aldus Vandebril.

Vandebril kiest opnieuw voor nieuwe creaties. “Ook inzake poëzie kies ik voor nieuwe creaties zodat het Patchwwworkformat wordt versterkt. Elke kunstenaar wordt gekoppeld aan een dichter. Samen gaan ze in dialoog. Dit resulteert in een nieuw gedicht dat werd geïnspireerd door het kunstwerk en dat in situ wordt geïntegreerd. Op die manier werd de verwevenheid tussen kunst, poëzie en plek maximaal zichtbaar. Voor Watou 2023 was ik vanaf het begin betrokken: ik maakte deel uit van het ‘curatorial team’ dat de kunstenaars selecteert en begeleidt. Op deze manier ben ik nog beter geplaatst om de kunstenaars te linken aan de dichters zodat de match vruchtbaar en inspirerend is”, zegt Vandebril.

Op Watou 2023 zal er nieuw werk te zien zijn van 20 dichters:

Alara Adilow (NL) – Anna Broeksma (NL) – Joost Decorte (BE) – Lotte Dodion (BE) – Radna Fabias (NL) – Marie Ginet (FR) – Max Greyson (BE) –  Luuk Gruwez (BE) – Ilya Kaminsky (US/UKR) – Mustafa Kör (BE) – Caroline Lamarche (BE) – Marije Langelaar (NL) – Delphine Lecompte (BE) – Lisette Lombé (BE) – Gerry Loose (UK) – Nisrine Mbarki (NL) – Tijl Nuyts (BE) – Johanna Pas (BE) – Ester Naomi Perquin (NL) – Alsane Thengrim (SE/FR) – Siel Verhanneman (BE)

Verder is er dit jaar opnieuw een gratis gedichtenparcours voor fietsers in het kader van Landscapes | Feel Flanders Fields. Bovendien wordt er in samenwerking met het Huis van de Dichter, het Poëziecentrum en De Standaard een zevendelige poëziepodcast gemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met ons privacybeleid.